מזל טוב! ילדת בשעה טובה ואת נמצאת כרגע בתקופת ההחלמה. לפנייך אתגרים שונים הקשורים בגידול התינוק/ת שלך, ואין ספק שצפויים לכם ימים מאושרים ומעניינים יחד. את בטח שואלת את עצמך אילו תוספים לחיזוק מערכת החיסון ואילו חיסונים צפוי/ה לקבל הקטנטן/ה שלך. אז כדי להקל עלייך, אספנו את כל המידע למקום אחד – והנה הוא כאן בתמצות בשבילך ולנוחיותך:
ויטמין די (D) מגיל לידה
למה ויטמין די (D) טוב? ויטמין די עוזר בכל הקשור לתהליכי ספיגת הסידן בגוף, וכן לבניית העצמות. כאשר ישנו חוסר בויטמין זה, עולה הסיכון לשברים כתוצאה מחולשת העצמות. כמו כן, ויטמין די עוזר לשמירה על תפקודם התקין של הלב והמוח, ושאר איברים חיוניים.
כיצד מקבלים ויטמין די (D) באופן טבעי? באמצעות חשיפת הזרועות והשוקיים לשמש. כיום, רוב האנשים בישראל סובלים ממחסור בויטמין די, בשל הימנעות וזהירות מהשמש, ולכן נעזרים בנטילת התוסף באמצעות כדור או קפסולה.
ויטמין די (D): מה המינון לתינוקות? על פי ההמלצה של משרד הבריאות, יש לטפטף לתינוק 400 יחידות בינלאומיות, שהן בדרך כלל שתי טיפות. כדי לא לשכוח, יש להפעיל התראה לשעה קבועה ולהקפיד מתן התוסף בזמן.
ברזל מגיל ארבעה חודשים
למה צריך לתת ברזל לתינוק? כחלק מתהליך החלפת ההמוגלובין של העובר להמוגלובין של אדם בוגר, אותו עובר כל תינוק, לצד עלייתו הדרמטית במשקל ועליית נפח הדם, רמת ההמוגלובין בסביבות גיל שלושה חודשים יורדת מאוד. מחסור בברזל עלול לגרום לאנמיה ולשיבושים בהתפתחות.
ברזל: מה המינון לתינוקות? בגיל 4-6 חודשים, יקבל התינוק מינון של 7.5 מיליגרם, ומגיל 6-12 חודשים, יקבל התינוק מינון כפול (15 מיליגרם).
אם אני מניקה, עדיין צריך לתת ברזל לתינוק? חד משמעית כן. אין זה משנה אם התינוק יונק באופן מלא או חלקי, או אם הוא מוזן באמצעות תחליף מזון. יש לתת את תוסף הברזל לכל תינוק באשר הוא. רק בגיל שנה ולאחר בדיקת דם, יוחלט אם יש להפסיק או להמשיך את מתן הברזל, בכפוף לתוצאות רמת ההמוגלובין שלו בדם.
חיסון נגד דלקת כבד נגיפית מסוג B בשלוש פעימות
חיסון זה ניתן שלוש פעמים: מיד לאחר הלידה, שוב בגיל חודש ושוב בגיל חצי שנה. הגם שישנה סבירות להופעת תופעות לוואי כגון אדמומיות וכאב באזור ההזרקה, זהו חיסון שנחשב לבטוח ביותר.
זריקה מחומשת בארבע פעימות
חיסון זה הוא תרכובת שמטרתה למגר חמישה סוגים שונים של מחלות: שעלת, טטנוס, דיפתריה אסכרה, פוליו והמופילוס אינפלואנזה. כל חמשת המחלות הללו נחשבות קשות מאוד ועלולות לגרום לסיבוכים ואף למוות עבור התינוק או האדם שלוקה בהן ואינו מחוסן כנגדן.
חיסון זה מוזרק לתינוק ארבע פעמים במהלך שנתו הראשונה: בגיל חודשיים, בגיל ארבעה חודשים, שוב בגיל חצי שנה וגם בגיל שנה. פחות מעשה אחוזים מכלל התינוקות יחוו תופעות לוואי, הכוללים בעיקר עליית חום, אי שקט, שיבושים בתיאבון, שלשולים ובכי ממושך.
חיסון מרובע בפעימה אחת
חיסון זה הוא תרכובת שמטרתה למגר ארבע סוגים שונים של מחלות, ואלו הן: אבעבועות רוח, חזרת, חצבת ואדמת. את הזריקה יקבל התינוק כשימלאו לו שנה. לחיסון תופעות לוואי קלות וחולפות, אך יש לדעת שהתינוק עלול לפתח חום כתוצאה מהחיסון כעבור 5-12 ימים לאחריו.
מהי חשיבות החיסונים? האם ניתן לוותר על חיסון לילד?
מטרת החיסונים היא להגן על הילד ברמה מיטיבה, ולכן יש להם חשיבות רבה. משום שהתינוק נולד עם מערכת חיסונית חלשה ולא מפותחת, הוא עשוי להתקשות בהתמודדות עם מחלות קשות מעין אלה המצוינות כאן. לכן, חשוב להקפיד לחסן את התינוקות, למרות שכרוכה אי נוחות בכל חוויית החיסון – הן להורים והן לתינוקם.
האם יש קשר בין החיסון המרובע לאוטיזם?
ישנו מחקר המבוסס על תצפיות בקרב שנים עשר ילדים, שבו התקבלה המסקנה לפיה אכן ישנו קשר. הגם שמחקר זה זכה לביקורות רבות, דומה כי הוא השאיר את חותמו על לא מעט הורים שקראו או שמעו עליו ולא מעוניינים לחסן את ילדיהם בשל כך. צריך לומר כי מחקרים רחבים יותר אשר התבססו על צפייה ובירור בקרב מאות אלפי ילדים שללו קשר זה ומצאו שאין כל סימן לקשר בין חיסונים לבין אוטיזם.
"קשה לי לראות שדוקרים את הילד שלי": מה לעשות?
הכלי הראשון שעומד לרשותך, הוא "רציונליזציה". משמעות הדבר היא, שאת, כמי שאחראית על תינוקך ורוצה את הטוב ביותר עבורו, צריכה לומר לעצמך (וגם לו) – שהחיסון הזה נועד כדי לחסוך ממנו כאב אפשרי גדול יותר מאוחר יותר. את יכולה לומר לעצמך שמדובר רק בדקירה קטנה, שהוא בוודאי לא יזכור כשיגדל.
הכלי השני שעומד לרשותך, הוא "הסחת דעת". כאשר את יושבת עם תינוקך על כיסא בחדרה של אחות טיפת החלב, את יכולה להביא איתך רעשן – ומיד עם הדקירה להקיש בו. זוהי הסחת דעת שתביא לכך שהתינוק לא יבכה, ואת לא תצאי מהחדר בתחושה לא נעימה.
הכלי השלישי שעומד לרשותך, הוא "בקשת עזרה". תמיכה של בן/ת הזוג, הנה חשובה ויקרה. הרשי לעצמך לספר על הקושי הרגשי שאת חווה והרגישי חופשי לבקש את עזרתם ונוכחותם. כמו כן, אם תשתפי את אחות טיפת החלב, גם היא תוכל לסייע לך להתמודד עם האתגר הקטן ולהראות לך שמדובר ברגע קטן וחולף, שהוא באמת לרווחתו של תינוקך.
מותר לי לבחור לא לחסן את ילדי?
עקרונית, כן. אך יחד עם זאת, עלייך לקחת בחשבון שבבחירה זו את מעמידה אותו במצב סכנה. תינוקך הוא עולל חסר ישע אשר לא יכול לקבוע עבור עצמו. הוא זקוק לך, ההורה המגונן והאחראי שלו, לארגן את סדר יומו ולדאוג לעתידו ובריאותו. זכרי זאת.
רק בריאות!