מה זה דיכאון אחרי לידה?
מהרגע שבו מתרחשת ההפריה, גופה של האישה מתחיל להשתנות. עוד לפני שרואים את השינויים החיצוניים, כמו התרחבות האגן, נפיחות הפנים או בצבוצה של הבטן, ישנם שינויים הורמונליים שמשפיעים על התנהגותה של האישה במהלך ההיריון עצמו, בשלב הלידה ולעתים גם אחריה.
באופן כללי, אפשר לומר שמתוך כל מאה יולדות, שיעור הנשים שיאובחנו כלוקות בדיכאון אחרי לידה, עומד על 10-15 נשים. אך יחד עם זאת, כדאי להבהיר שכל אחת מהן עשויה לדווח על חוויה מעט שונה מהאחרת, כיוון שבכל זאת מדובר בתופעה רגשית בעלת פן אינדיבידואלי מאוד.
רוב הנשים שנמצאות במהלך עשרת הימים הראשונים מאז הלידה, ידווחו על תחושת דכדוך לאחר לידה. מדובר במצב שבו היולדת חווה חוסר מנוחה, בלבול, כעס, מרמור, רגישות מוגברת, קושי לישון ותיאבון מופחת. מצבי הרוח המשתנים אצל יולדת החווה את תחושת הדכדוך הזו, יתרמו למועקה הכללית שבה היא שורה ויגרמו לה לאפיזודות חוזרות של בכי והסתגרות. החדשות הטובות הן שדכדוך לאחר לידה הוא תופעה נפוצה וקצרה שנוטה להגיע לשיא שלה בתוך שלושה עד חמישה ימים מאז הלידה, ולאחר מכן שוככת ונעלמת כלעומת שבאה. מנוחה נאותה ותמיכה משפחתית יכולים לסייע ולחתום את תקופת הדכדוך בתוך ימים אחדים.
דיכאון לאחר הלידה ,אפוא, הוא למעשה דכדוך שלא השתפר, אלא החמיר, ומתפרש על תקופה של שבועיים לכל הפחות. באין טיפול מתאים, הוא יכול להמשך חודשים ארוכים, שנה ואף יותר. כמו כן, יולדות בגילאים צעירים נוטות יותר ללקות בו, בהשוואה ליולדות מבוגרות יותר, ויתכן שההסבר לכך הוא מידת הבשלות הרגשית בהפיכתן לאמהות.
תסמינים לדיכאון אחרי לידה מתבטאים בתחושות קשות של עצבות עמוקה, אשמה, כישלון ובדידות, אך גם נדודי שינה, ריכוז לקוי, קושי בקבלת החלטות, אי מציאת עניין בפעילויות שהיו בעבר אהובות ומועדפות, עייפות יתר, בכי חוזר – גם על זוטות, חזות מרושלת ואי חשק להתנקות או להסתדר, עמדה שלילית לגבי החיים והפרעות באכילה. נשים עם דיכאון אחרי לידה עלולות להקדיש מעט תשומת לב לתינוקן, אם בכלל, ויש מהן שאפילו לא שמות לב לכך.
מספיקים חמישה תסמינים, מבין כל האמורים לעיל, כדי להדליק נורה אדומה. כדאי, חשוב ורצוי לפנות לייעוץ רפואי, על מנת לטפל באופן נקודתי בתופעה, ולא להגיע למצב מרחיק לכת שבו הדיכאון הופך להיות קשה מאוד.
איך נראה דיכאון אחרי לידה ואיך מזהים דיכאון אחרי לידה?
נשים החוות דיכאון אחרי לידה ידווחו, לרוב, על אי הנאה מהטיפול בתינוק, אי חשק לטפל בו ואי רצון באופן כללי. רובן ימשיכו לתפקד, למרות החוויה הרגשית שהן עוברות, אך התנהגותן תראה טכנית. במקרים חמורים של דיכאון כזה, האם עלולה להגיע למצב שבו היא מזניחה את תינוקה, דוחה אותו וגורמת לו לחסך רגשי ו/או פיזי. במקרים קיצוניים מאוד, תתכן סכנה ממשית לחייו של התינוק ו/או האם.
אנשים שמכירים את היולדת, ובמיוחד אלה שגרים איתה, צפויים להבחין בשינויים החדים בהתנהגותה די בקלות. אך כמובן שישנם גם מקרים בהם האם מצליחה לשדר לסובביה שהיא מסתדרת, ובפועל להמשיך ולסבול מדיכאון. לכן, טוב שתעלה המודעות בקרב כלל האוכלוסייה באשר לצורתו של הדיכאון ולהשלכותיו, כך שבני/ות הזוג של היולדת, הוריה וידידיה – ידעו להתבונן בהתנהגותה ולהציע לה עזרה גם אם היא לא מבקשת.
הגורמים לדיכאון אחרי לידה
- השינויים ההורמונליים הכרוכים בחוויית ההיריון נוטים להשפיע על התנהגותה הכללית של האישה, וכן על מצב רוחה ותפיסתה את העולם, הלידה והילד/ה.
- השינויים בהלך החיים הכרוכים בכניסתו של תינוק חסר ישע, התלוי כל כולו בטיפולם של הוריו.
- השינויים הכלכליים שנוצרים כנגזרת מההוצאות הרבות שישנן סביב התינוק והלידה.
- העייפות הקיצונית שלעתים אמהות, והורים בכלל, מגיעים אליה כתוצאה מדרישתו של התינוק לקבל טיפול, החלפה או האכלה.
- הפחד של היולדת לעשות טעויות ולפגוע בתינוקה או במשפחתה.
- הסטת תשומת הלב מהיולדת – שהייתה עטופה במשך כל תשעת חודשי ההיריון – לתינוק הטרי.
- לחצים חיצוניים המופעלים עליה מצד בן/ת הזוג ו/או משפחתה ו/או משפחתו.
- לידת תינוק לא בריא, או חווית לידה טראומטית.
מובן שישנם גם, כאמור, גורמים אישיים אחרים שלא נכללים ברשימה זו, והם ייחודיים לכל יולדת באשר היא, כתוצאה מהנסיבות הייחודיות של הלך חייה והריונה.
כמה זמן דיכאון אחרי לידה נמשך?
אין לכך חוקים. דיכאון לאחר לידה יכול להמשך חודש, חודשים אחדים, חודשים רבים, שנה או יותר. הכל תלוי בשלב שבו הוא זוהה וטופל. נשים שמסכימות לקבל טיפול בשלב מוקדם של הדיכאון, צפויות להתגבר עליו ולהשיב לעצמן את שמחת החיים וההנאה מהתרחבות המשפחה והטיפול בתינוק/ת.
מי נמצאת בסיכון לדיכאון לאחר לידה?
במילה אחת? כולן. דיכאון מהסוג הזה יכול לדפוק בדלתה של כל הריונית באשר היא, ללא הבדלי דת, גזע או מין. אין זה קשור לתקינות ההיריון, מין העובר, או לבחירה האם להניק ואיך ללדת. אולם יחד עם זאת, ישנן נשים הנמצאות בסיכון יותר מאחרות, ואלו הן נשים שחוו דיכאון בלידות קודמות, או נשים שיש להן היסטוריה של דיכאון ומחלות נפש אחרות במשפחה, סמים ו/או אלכוהול, וכן נשים שסביב לידת תינוקן הופעל לחץ ניכר מצד גורמים חיצוניים.
איך מתמודדים עם דיכאון אחרי לידה? חמש עצות פשוטות:
- מנוחה! יש לנצל את חלונות השינה של התינוקות כדי לישון במקביל.
- אורח חיים בריא – יש להקפיד לאכול כל שלוש שעות, מזון בריא שמתעכל בקלות. כדאי לשלב ירקות ופירות, חלבונים ומינים שונים של דגנים.
- פעילות גופנית מסייעת גם היא לתחושת החיוניות ומיטיבה עם מצב רוחה של היולדת.
- שיח פעיל ושקוף – חשוב לשתף ברגשות ובמחשבות את אחד מיקירייך. אם זה קשה או בלתי אפשרי, תמיד אפשר לפנות לגופים מקצועיים בעלי מומחיות בנושא.
- מצאי כמה דקות לעצמך – כדי לקרוא, לצפות בתכנית או לדבר עם חברה בטלפון.
חשוב לזכור שדיכאון אחרי לידה הוא לא סוף החיים, אבל הוא יכול לפגוע באיכות ורווחת החיים שלך ושל תינוקך. אל תתביישי לפנות לקבל עזרה. אם את חושדת שאת חווה דיכאון מסוג זה, פני לרופא/ת המשפחה שלך או לאחות שליוותה אותך בהיריון, והם יסייעו לך משם.