חתך בניתוח קיסרי
בלידה קיסרית, בין אם היא נדרשת כמוצא אחרון ובין אם באופן אלקטיבי, היולדת נלקחת אל חדר ניתוח שבו, תחת הרדמה חלקית או מלאה, רופא מומחה מבצע חתך מבוקר בבטן התחתונה. כיום, בשונה מבעבר, מדובר בחתך קטן יחסית שמשאיר צלקת עדינה בדרך כלל. ובכל זאת, מאחר שמדובר בחיתוך כל השכבות השומרות על הרחם, ישנו צורך במספר לא מועט של תפרים, ולכן תקופת ההחלמה עשויה להיות ארוכה.
הנחמה: בניתוח קיסרי ניתן לנקות היטב את הרחם ובכך לגרום לדימום מועט וקצר בתום הלידה, על מנת להקל מעט על היולדת. בנוסף, קל לנקות את התפרים – שנמצאים במקום גלוי לעין.
חתך חיץ בלידת ואקום
במצב שבו הלידה מגיעה לנקודה שבה היא תקועה או כאשר ישנו חשד למצוקת העובר תוך כדי לידה, ישנה אפשרות שבה יחליט הרופא לבצע יילוד מהיר באמצעות ואקום – וזאת בהנחה שהיולדת כבר נמצאת תחת השפעת אפידורל. ואקום הוא מכשיר שלקצהו מחובר מעין כובע קטן. על מנת להלביש אותו על ראש התינוק ולמשוך אותו החוצה, נדרשת גישה. כדי לקבל אותה, מבצע הרופא חתך חיץ לכיוון הירך, משחיל את הכובע ובעזרת לחיצותיה של היולדת, הוא מושך את התינוק החוצה אל אוויר העולם.
בסיום הלידה, ולאחר שהוא מוודא שאין דימומים מיוחדים, תופר הרופא את החתך ושולח את היולדת להתאוששות.
הנחמה: זמן ההתאוששות בלידת ואקום קצר יותר מזמן ההתאוששות בניתוח קיסרי. אם כבר העובר נכנס למצוקה ויש ליילד אותו בזריזות ובדחיפות – וישנה אפשרות וכדאיות – עדיפה לידת ואקום על פני ניתוח.
חתך חיץ בלידה רגילה
רוב הנשים שזו לידתן הראשונה, נאלצות לקבל חתך מבוקר על מנת לסייע להן להוציא החוצה את תינוקן. חתך זה נעשה כאשר הרופא מתרשם שהיולדת עלולה לקבל קרעים לא מבוקרים כאשר היא לוחצת להוצאת התינוק. אחת הסכנות המשמעותיות היא קריעה עד אזור הרקטום או קריעה תוך נרתיקית. אם היולדת אינה נמצאת תחת הרדמה אפידורלית, ייתן לה הרופא זריקה להרדמה מקומית, ורק אז יבצע את החתך. בסיום הלידה, ומשלא נראו דימומים נראים לעין, החתך ייתפר והיולדת תשלח להתאוששות.
הנחמה: חתך מבוקר עדיף על קרעים לא מבוקרים שעלולים להסב נזק ליולדת ואף להיות מורכבים לתפירה.
קרעים בלידה
גם כאשר הרופא מבצע חתך, אין זה מבטיח שלא יהיו קרעים. קרעים מתרחשים כאשר יש לחץ מאסיבי מידי בתעלת הלידה, והם שכיחים יותר בלידות ראשונות. עם או בלי חתך חיץ, קרעים במהלך הלידה עלולים להיות מסוכנים והם מצריכים בדיקה, טיפול ותפירה של הרופא המיילד.
הנחמה: בהנחה שלא נפגע אף איבר משמעותי, לא כל קרע מצריך תפרים, ולכן, במקרים שבהם מתרחשים קרעים קטנים, הם מסוגלים להיסגר לבד, מה שמקל על תהליך ההחלמה.
מה אפשר לעשות כדי להימנע מחתכים וקרעים בלידה?
למעשה, אין סוד השמור במערכת המבטיח במאת האחוזים שלא יהיו קרעים או חתכים בזמן הלידה. אך יחד עם זאת, ישנן מספר פעולות שעשויות לסייע במניעתם:
- תנוחת לידה נכונה לצמצום קרעים וחתכים
הגם שמדובר בתנוחה מעט מביכה, כדאי לנסותה. מדובר בתנוחת לידה על ארבע, שבה היולדת נשענת על ידיה וברכיה. בתנוחה זו, המיילדת יכולה לסייע לה הן בעיסויים והן במשיכת העובר מאחור, וכן גם כוח הכבידה מסייע בהוצאת העובר החוצה.
- הימנעות מלידת מים או מלידה בבית
מחקרים מצאו שלידות המתבצעות במים מגדילות את הסיכוי לקרעים וחתכים, ולכן מומלץ להתרחק מהן. בנוסף, גם לידות בית אינן מומלצות, בעיקר כאשר המיילדת אינה מקצועית בכל הקשור לתפירת חתכים – בין אם יזומים ובין אם לא.
- עיסוי פירינאום מסייע להפחתת קרעים
אזור הפירינאום נמצא בחלק שבין הרקטום לואגינה. כדי לאמן אותו ולהגמיש אותו, יש לבצע עיסוי עם האגודלים – שלך או של בן/ת זוגך, בכניסה לנרתיק. יש למתוח את העור לצדדים וכלפי מטה תוך שימוש בשמן שקדים או קוקוס, ובכך לסייע במניעת הצורך בחתך באזור זה. יש לציין, בהקשר הזה, שרוב בתי החולים כבר לא מבצעים את החתך באזור זה, מחשש לנזקים ברקטום, ולכן מבצעים חתך לכיוון הירך. אך יחד עם זאת, בכל מקרה כדאי לבצע את העיסוי לפירינאום כדי למנוע קרעים לא רצויים במקום זה.
- קומפרסים חמים על הפירינאום
מטליות עם מים חמימים על אזור הפירינאום מסייעות במניעת קרעים וחתכים בזמן הלידה. יש לטבול את הבד במים חמים – אך לא מידי, כדי לא לגרום לכוויות חלילה, ואז להניחו על אזור הפירינאום. יש הטוענים שהוספת ג'ינג'ר למים, מועיל גם הוא.
- לא לעצור את הנשימה בזמן הלחיצות
אין לעצור את הנשימה כאשר את לוחצת, אלא להמשיך לנשום ובכך לספק חמצן לשרירים. יש ללחוץ לכיוון הישבן ועל הדרך לנשום ולשאוף בלי הפסקה.
- לדעת מתי לעצור
כאשר התינוק לוחץ על אזור הפירינאום, היולדת מרגישה תחושה של שריפה באזור זה. כאשר זה קורה, זהו אות המסמן: "חכי רגע". יש לתת לפירינאום זמן להתרחב, כמו גם לשפתיים הפנימיות. לרוב, היולדת או הרופא יסמנו לך לעצור ולא ללחוץ יותר. כדאי להיות קשובה להוראות ובאמת להמתין כאשר את מתבקשת, למרות הדחף ללחוץ. בדרך כלל, היולדת תתבקש לעשות "פו" במקום ללחוץ, עד שבינתיים יצא העובר החוצה אל העולם.
לצד כל העצות הללו, חשוב להכיר בכך שאי אפשר לתכנן באמת את הלידה. כל יולדת היא עולם ומלואו, וכל לידה היא סיפור בפני עצמו. במידה ואכן נעשה חתך או נוצרו קרעים שהצריכו תפרים, יש לדאוג לשטיפות חוזרות ולשמירה על היגיינה במקום. בנוסף, ניתן להיעזר בפדים קפואים וכן בפדים עם מגנזיום – אותם תוכלי לקבל במחלקת היולדות.
שתהיה לידה קלה, ללא חתכים ונזקים ובידיים מלאות!