אחד הרגעים המרגשים ביותר בדרך להפוך להורים, הוא הרגע שבו מתחילים לארגן את תיק הלידה. הלב פועם במהירות, המחשבות רצות, החששות גועשים וההורמונים המשתוללים הופכים לך את הבטן. תני לעצמך רגע לנשום וזכרי שאינך חייבת לארוז את כל התיק ביום אחד. זו יכולה להיות משימה הדרגתית, בקצב המתאים לך, ואת אפילו יכולה להפוך אותה לחוויה זוגית משותפת.
נשים רבות לפני לידה חוות לחץ וחרדה סביב ארגון התיק. אחת הדרכים להקל על התחושות הללו היא להעלות למודעות את העובדה הבאה: זהו לא מבחן! טיב ההורות שלך או מידת האחריות שלך לא נמדדים בזה. תמיד תוכלי לשלוח את אחד מיקירייך להביא לך דבר מה ששכחת, או לחילופין לקנות בחנויות השונות שנמצאות בבית החולים.
לכן, לפני שאת מתפנה לאריזת תיק הלידה, חשוב שבראש ובראשונה תתני לשאלות, לתהיות ולמשאלות הלב שלך מקום בתוך התיק שתכיני, כמו גם לחוסר הוודאות ולאושר הגדול הכרוכים בחוויית שלבי ההיריון האחרונים.
מתי מתחילים לארגן תיק לידה?
אין תשובה אחת נכונה לשאלה הזו. אם תערכי תשאול קצר בין חברותייך תגלי מגוון אפשרויות: אפשר להתחיל כבר בשבועות הראשונים מגילוי ההיריון, כך שבכל פעם שתיתקלי בעוד פריט חשוב – תכניסי אותו אל התיק, בלי תחושה של לחץ. באותה מידה, אפשר להתחיל לעשות זאת בחודשים מתקדמים יותר, בהדרגתיות או בבת אחת – וכל אפשרות שתבחרי בה היא לגיטימית לחלוטין. רק רצוי שתזכרי שלצד תאריך הלידה המשוער, יש גם את אופיו ההפכפך של הטבע. תאריך הלידה בפועל יכול להיות שונה לגמרי, ולכן, כדאי שלא יאוחר מחודש שביעי – תתחילי בהכנות.
מה את חייבת לקחת איתך בתיק הלידה?
בכל חדרי הלידה וההתאוששות תמצאי את הפריטים הבאים: חלוקים עם ובלי חריצי הנקה, מגבות גוף קטנות או בינוניות, פדים עבים וגדולים לספיגה מוגברת, וכן משטחי ספיגה חד פעמיים לחציצה בינך לבין הסדין והמזרן. במחלקת התינוקות, אפוא, תוכלי למצוא ביגוד גנרי לתינוק (משומש, אך לאחר כביסה בחום גבוה), חיתולים, שמיכות, משחות החתלה ואפילו מוצצים (משומשים, לאחר הרתחה). כמו כן, ודאי שתוכלי לקבל שם גם בקבוקים חד פעמיים של תחליפי חלב שונים, במידה ותרצי.
אז מה כן כדאי שתביאי מהבית?
- תחתונים חד פעמיים במידה שלך.
- מגבת רחצה גדולה ונוחה.
- מברשת שיניים ומשחת שיניים.
- מברשת שיער וגומיית שיער רזרבית.
- חזיית הנקה איכותית ורפידות הנקה.
- ביגוד מתאים עבורך.
- ביגוד מתאים לתינוקך, ואל תשכחי את השמיכה!
- מוצצים (0-6).
- בקבוק עם פטמה המתאימה לתינוק שזה עתה נולד ותמ"ל.
- תעודות זהות עם ספח – שלך ושל בן/ת זוגך!
משום שאת כמובן צפויה לדמם לאחר הלידה, מומלץ להדביק את הפד על תחתון חד פעמי, כך שמיד בתום השימוש תוכלי לזרוק את שניהם לפח בלי רגשות אשם ובלי צורך לחשוב איך לנקות או לשמור אותם.
אל תצפי להרבה מהמגבות המוצעות לך בבית החולים. הן לפני הלידה והן נאחריה – את תזדקקי למקלחות חמימות ותכופות. טוב שתהיה לך בתיק מגבת שתכסה את כולך ותקנה לך תחושה נעימה יותר.
שמירת בריאות הפה חשובה תמיד, אך במיוחד בתקופת ההיריון והלידה. ישנם מחקרים שמראים שבתקופה זו, נשים נוטות יותר לפתח דלקות חניכיים. אל תוותרי על היגיינת הפה שלך והצטיידי מראש במברשת שיניים רכה ומשחת שיניים מרעננת לנוחיותך.
אין זה סוד שחוויית הלידה עשויה להיות מתישה מאוד. כל כך הרבה אנשים סביבך, בין אם רופאים ובין אם קרובי משפחה. זה נכון שבזמן הלידה לא תהיה לך פניות להיות מוטרדת ממצבו של שיערך, אבל לאחריה ואחרי מקלחת חמה וטובה, ודאי תעשי שימוש במברשת שיער וגומייה לשעת הצורך.
אם ברצונך להניק, את חייבת לקחת איתך חזיית הנקה טובה, עם רצועת בד עבות מספיק לתמיכה בגב. כדאי לקנות את החזיה במידה גדולה יותר מהמידה שאליה הורגלת קודם, כיוון שבלוטות החלב נפוחות וגדושות, והאזור כולו נפוח יותר. על מנת לשמור על החזייה יבשה ונקייה, תצטרכי להיעזר כאמור ברפידות הנקה שאותן תוכלי להשיג בכל חנות המחזיקה מוצרי פארמה.
הגם שבית החולים מספק ליולדות חלוקים, ישנן נשים שמסיבותן שלהן מעדיפות ללבוש את הבגדים שלהן. אם זה המקרה שלך, הביאי איתך מספר החלפות ובגדי שינה. אחרת, תוכלי להסתפק בהבאת סט בגדים יחיד שאיתו תרצי לצאת מבית החולים.
עם קבלת מכתב השחרור מבית החולים, תצטרכי להלביש את תינוקך בבגדים ייעודיים ולהשיב לבית החולים את הבגדים בהם הוא הולבש. עלייך לדעת כי תינוקות שזה עתה נולדו זקוקים למספר שכבות, ללא תלות בעונת השנה. הקפידי להלביש את תינוקך היטב, מכף רגל ועד ראש, על מנת לחסוך ממנו (וגם מעצמך) הצטננות או התחלות מיותרת. עטפי אותו בשמיכה, באופן הדוק, מה שידמה לו את החיים בבטן ויקנה לו תחושת ביטחון. בנוסף, ישנן נשים שאוהבות לכסות את ידי התינוקות על מנת למנוע מהם לשרוט את עצמם, כתוצאה מתנועתיות לא רצונית האופיינית ליילודים, ואם את נמנית איתן – הביאי איתך את כיסויי הידיים.
מוצץ יכול לשמש כלי עזר להרגעת התינוק, כיוון שהוא עונה על רפלקס המציצה. לא כל התינוקות מסכימים לקבל מוצץ מיד. ישנם תינוקות שעם מעט התמדה יסכימו לקבל את המוצץ, ישנם תינוקות שהחלפת סוג המוצץ היא המפתח לקבלת המוצץ וישנם תינוקות שיסרבו לכל מוצץ באשר הוא. אם את מעוניינת לנסות להציע מוצץ, נסי להביא איתך שני מוצצים משתי חברות שונות, וכך תוכלי לבחון את העדפת תינוקך. כדאי להכיר שעל קופסת המוצץ מוטבע הגיל הייעודי לשימוש בו, ולכן תצטרכי לשים לב שאת קונה מוצצים המותאמים לגילאי לידה. כמו כן, תצטרכי להרתיח את המוצץ בבית על פי הוראות היצרן ולאחסן אותו בכלי או בשקית סטריליים ככל הניתן.
אם אין בכוונתך להניק באופן בלעדי או אם אין בכוונתך להניק כלל, חשוב להצטייד בבקבוק מתאים ותחליף מזון המיועד לתינוקות. עלייך לשים לב שהבקבוק עומד בתקן ואינו מכיל את החומר ביספינול A, שהינו חומר רעיל. בנוסף, יש לוודא שפטמת הבקבוק מתאימה לזרימה מתונה של מזון לפיו הקטן של תינוק, ועל כן על הפתח להיות קטן במיוחד. ישנן פטמות המציעות איטום מרבי, על מנת למנוע בליעת אוויר מיותרת, ואותן תוכלי למצוא ברשתות למוצרי תינוקות.
הן כדי להתקבל לאשפוז בבית החולים והן כדי לרשום את התינוק/ת באחת מהעמדות של הביטוח הלאומי הנמצאות במחלקת היולדות בבית החולים, עליכם להצטייד בתעודות זהות. העובדה שיש באפשרותכם לרשום מיד את התינוק/ת, תקל עליכם משמעותית ותחסוך מכם טרחה עתידית בהגעה פיזית למשרד הפנים. גם אם טרם בחרתם שם, תוכלו לקבל עבוד היילוד מספר תעודת זהות ולעדכן את שמו/ה מאוחר יותר באמצעות אתר האינטרנט של הביטוח הלאומי – בקלות.
ועוד טיפ קטן לסיום:
המנעי מהבאת חפצים יקרי ערך, כיוון שבית החולים לא יוכל לקחת אחריות על מקרי אבידה או גניבה. אם תעקבי אחר האמור ברשימה זו, ודאי תקלי על עצמך בעניין זה, וגם תמנעי מעצמך סרבול מיותר ביציאה.
והעיקר –
שיהיה בשעה טובה ובידיים מלאות!