קודם כל, איך אומרים – סכרת או סוכרת?
המונח המקצועי הנכון הינו סוכרת הריון, אך רוב האנשים נוטים לומר סכרת הריון. כך או כך הכוונה היא לאותו מצב רפואי.
מה זה סוכרת היריון?
בעוד שרמת הסוכר בגופו של אדם בריא אמורה להיות מאוזנת ויציבה, סוכרת היריון היא מחלה המשפיעה על כחמישה אחוזים מכלל הנשים ההרות, ובה רמת הסוכר עולה וצונחת באופן שעלול להיות מסוכן. במרבית המקרים, סוכרת ההיריון תופיע רק במחצית השנייה של ההיריון, במהלך בדיקת "העמסת סוכר". במקרים מעטים אחרים שבה הסוכרת מאובחנת כבר בשליש הראשון להיריון, היא תיקרא "סוכרת טרום הריונית". בסוכרת טרום הריונית ישנו סיכון גבוה להפלות או ללידת תינוקות בעלי מום חלילה. לכן, חשוב מאוד להיות תחת מעקב ולקבל ייעוץ מתאים מהרופא המטפל.
נשים שמלכתחילה סובלות מרמות לא מאוזנות של סוכר, יצטרכו גם הן להיות בקשר עם הרופא המטפל ולהתייעץ עמו לפני הכניסה להיריון – באם אפשר.
מה עושים בבדיקת העמסת סוכר?
מדובר בבדיקה בעלת שני שלבים, אשר את השלב השני שלה יופנו לבצע רק נשים שאצלן ערך הבדיקה הראשון היה גבולי או לא תקין. בין השבועות 24-28 (אלא אם נאמר לה אחרת על ידי הרופא המטפל) תצטרך האישה ההרה לקבוע לעצמה תור לבדיקת "העמסת סוכר של g50" אשר אינה מצריכה להיות תחת צום. בבדיקה זו תקבל האישה כוס עם מים מהולים בגלוקוז ולאחר מכן תתבצע לה בדיקת דם. אם ערכה של התוצאה גבוה מ-140 מיליגרם לדציליטר, האישה תצטרך לבצע בדיקה מורחבת יותר לגילוי סוכרת היריון שנקראת "העמסת סוכר של g100". בדיקה זו נעשית תחת צום, ובה ראשית מבצעים בדיקת דם ראשונה, לאחר מכן נותנים לאישה שתי כוסות מים המהולות בגלוקוז (כמות כפולה מהפעם הקודמת), ואז במשך שלוש שעות תילקח בדיקת דם – אחת לשעה. התוצאות המצופות הן: בבדיקת הדם הראשונה – עד 95 מ"ג/ד"ל, בבדיקת הדם השנייה עד 180 מ"ג/ד"ל, בבדיקת הדם השלישית עד 155 מ"ג/ד"ל, וברביעית עד 140 מ"ג/ד"ל.
במקרה שבו רק ערך אחד יוצא לא תקין, האישה תצטרך להמשיך להיות תחת מעקב, אך אם שני ערכים או יותר יוצאים לא תקינים – הרי שמדובר בסוכרת היריון.
סכרת היריון: סיכונים
במצב שבו אישה הרה סובלת מסוכרת היריון, משמעות הדבר היא – בין היתר – שגם התינוק נחשף לאותן רמות גבוהות של סוכר, דרך השיליה שמזינה אותו. בעקבות חשיפתו לרמות אלה, גופו מבצע הפרשת יתר של אינסולין ובכך הוא נתון לסיכונים מסוגים שונים, כמו: עיכוב ההבשלה של הריאות, כליאת הכתפיים שלו במהלך הלידה בתעלת הלידה כתוצאה ממשקל גבוה, נפילת רמות הסוכר של העובר מיד לאחר הלידה וסיכון להשמנת יתר במהלך חיו הבוגרים.
הסיכונים האפשריים ליולדת קשים גם הם במצב של סוכרת הריונית: עלולה להיות לה לידה קשה במיוחד כתוצאה מעובר גדול ודימום ממושך לאחריה, היא אף צפויה להתבקש ללדת בניתוח קיסרי במקרים בהם גודל העובר נמצא גדול במיוחד, וכן היא נמצאת תחת סיכון מוגבר לחלות בסוכרת מסוג 2 (סוכרת של מבוגרים) בעתיד.
סכרת היריון: גורמי סיכון
נשים ממוצא אפריקאי ואסייתי נמצאות בקבוצת סיכון לחלות בסוכרת היריון, כמוהן גם נשים שסובלות מעודף משקל, נשים שנכנסו להיריון בגיל מאוחר יחסית וכן נשים בעלות היסטוריה של סוכרת במשפחה. בנוסף, גם נשים שילדו בעבר עוברים גדולים במשקל הגבוה מארבעה קילוגרמים, חשופות לסיכון.
סכרת היריון: טיפול
הטיפול בסוכרת היריון נעשה בשלושה מוקדים: ראשית, על האישה למדוד את רמות הסוכר בדמה באופן קבוע ושיטתי. לשם כך, תצטרך האישה להשיג או לרכוש ערכה ביתית למדידת סוכר ולבצע ארבע מדידות לפחות: הראשונה בצום והאחרות בסיום כל ארוחה. בנוסף, בכל פעם שישנה תחושה של סחרחורת או חולשה, כדאי לבצע בדיקה נוספת. חשוב מאוד לעשות רישום קפדני של שעות הבדיקה וערכיה, וכן להיות בקשר רציף עם הרופא המטפל.
שנית, יש להקפיד על אורח חיים בריא הכולל שמירה על תפריט מאוזן ושתייה מרובה של מים. בתפריט זה, יש להשתדל לאכול בשעות קבועות ולהימנע מפחמימות ומזון מעובד.
שלישית, ורק אם נדרש, יש להוסיף טיפול תרופתי. טיפול זה הוא בדרך כלל על ידי זריקות אינסולין, הגם שלאחרונה התפתחו אפשרויות חדשות של טיפול בכדורים.
מה זה אינסולין?
אינסולין הוא בעצם הורמון שהלבלב אחראי על הפרשתו. הורמון זה אחראי על פינוי הסוכר מהדם, וכאשר ישנם שיבושים בפינוי זה – מתרחשת סוכרת. בהקשר זה, חשוב לציין שזריקות האינסולין הנדרשות בטיפול בסוכרת, אינן משפיעות על העובר מכיוון שהאינסולין לא עובר באמצעות השיליה לתינוק.
תזמון לידה בסוכרת הריון
מכיוון שהסוכרת צפויה להשפיע על גודלו הפיזי של העובר, ישנה נטייה להמליץ לנשים אלו לסיים את ההיריון בניתוח קיסרי אלקטיבי בין השבועות 38-39. יחד עם זאת, בהנחה שהערכת משקל התינוק נמצאה תקינה ו/או אם היולדת אינה מעוניינת בניתוח קיסרי, ניתן יהיה לשקול ולאפשר לה ללדת באופן רגיל, אך זה חייב להיעשות בתיאום עם הרופא המטפל.
איך משפיעה הסוכרת ההריונית על התקופה שאחרי הלידה?
הרוב המכריע של הנשים שסבלו במהלך ההיריון מסוכרת הריון, יחלימו באופן מלא ולא ימשיכו לסבול ממנה לאחר הלידה. ואולם, בערך כמחצית מתוכן יפתחו במהלך השנים הבאות סוכרת של מבוגרים. לכן, אם קבלת אבחנה של סוכרת הריון, כדאי יהיה להקפיד מאותו רגע ואילך על פעילות גופנית, ירידה במשקל ושמירה מוקפדת על אורח חיים בריא.
כמו כן, חשוב מאוד לציין כי נשים שסבלו מסוכרת הריון נמצאות בסיכון גבוה מאוד (עד כ-80%) לפתח אותה שוב במהלך ההריונות הבאים. אך קיום שגרת חיים בריאה ומאוזנת – הן בגוף והן בנפש – צפוי להקטין את הסיכון משמעותית.
בדיקת העמסת סוכר לאחר הלידה
נשים שלקו בסוכרת הריונית יתבקשו לבצע בדיקת העמסת סוכר חוזרת כ-6 שבועות לאחר הלידה, במטרה לבחון את המצב העדכני של הסוכר בדם.