טיפים לבחילות בוקר ותשובות לשאלות נפוצות
בחילות בתחילת היריון הן עניין נפוץ למדיי. על פי ההערכות, למעלה מ-50% מהנשים צפויות לסבול מבחילות בשלושת חודשי ההיריון הראשונים. מעטות מהן ימשיכו לסבול מספר שבועות נוספים, ואחדות יאלצו לסבול במשך כל ההיריון.
האם הבחילות הן רק בבוקר?
התשובה היא לא. הגם שמקובל לקרוא להן "בחילות בוקר", נשים רבות מדווחות על הימשכותן לאורך כל היום והלילה.
למה יש בחילות בהיריון?
ראשית, ישנם שינויים הורמונליים רבים שמתרחשים בתהליך השתרשות העובר בבטן. שנית, התחדדותם של החושים במהלך ההיריון גורמת לתחושת דחייה מדברים שעלולים להזיק להיריון, כמו דגים נאים, קפאין וניקוטין. בנוסף, שיבושים בלחץ הדם משפיעים גם הם על הבחילות.
האם העובר נפגע מהקאות האם?
עקרונית – לא, אלא אם כן מדובר במצבים קיצוניים שבהם הבחילות גורמות להתייבשות, כיוון שאז יש סכנה לצירים מוקדמים. במקרים כאלה, כמובן שיש לגשת לקבלת ייעוץ רפואי.
האם הבחילות מסוכנות?
כל עוד את מצליחה לאכול ולשתות במהלך היום, לצד הבחילות ו/או ההקאות, לא נשקפת לך סכנה. ואולם, במקרים בהם את חשה שתפקודך נפגע או שהבחילות מלוות בסחרחורות, דפיקות לב מואצות וחולשה יתרה, יש להיבדק.
אז מה אפשר לעשות נגד בחילות בהיריון?
- לפתוח את הבוקר עם מאכל פחמימתי יבש – גם שלא בזמן היריון, פחמימה יבשה כמו צנים או קרקר, יכולים לסייע בספיחת חומצות, מה שמקל על תחושת הבחילה.
- לאכול מעט ולעתים קרובות – ככל שהתינוק גדל, גדל גם הלחץ על הקיבה והסרעפת. ארוחות קטנות, מגוונות ומבוקרות, בשעות סדירות, יסייעו רבות במלחמה נגד הבחילה.
- להכניס קוביית קרח לפה או לנגוס בקרטיב – אפקט הקור נמצא יעיל גם הוא, במקרים בהם הבחילה עקשנית. אמנם זה לא מחזיק הרבה זמן, אבל בהחלט תצליחי לקבל באמצעותם קצת מנוחה מהבחילה.
- למצוץ פלח לימון – מציצת פלח לימון פעם או פעמיים ביום מסייעת גם היא. כדאי להיזהר ולא לעבור את הכמות המומלצת, כדי לא להוסיף יותר מידי לחומציות בקיבה.
- להוסיף ג'ינג'ר טרי לכוס מים חמים ולשתות – תרופת הסבתא הזו מסוגלת לעשות פלאים, אך גם כאן – חשוב לא להגזים.
- הימנעות מוחלטת ממאכלים מתובלים מאוד או מטוגנים – מזון מטוגן אף פעם לא בריא, ובמיוחד בתקופת ההיריון רצוי מאוד להימנע ממנו. גם מאכלים מתובלים מאוד עשויים להגביר את הבחילה, ולכן, כדאי להפחית בצריכתם.
- פחות קפאין – לא יכולה בלי כוס קפה? תעברי לקפה נטול קפאין. בכלל, גם לנשים בהיריון שאינן סובלות מבחילות, יש להימנע מצריכת הקפאין שעלול לשבש את לחץ הדם ולגרום לעוררות המשבשת את שנת האם ותינוקה.
- שתייה מרובה – תציבי לעצמך יעד: לשתות 10-12 כוסות ביום לפחות. הנוזלים מסייעים ליציאות סדירות, ניקוי הגוף, שמירה על הכליות ומערכת השתן וכן למניעת התייבשות – העלולה להביא עמה בחילות, הקאות וצירים מוקדמים.
- דיקור סיני – רוב קופות החולים מציעות השתתפות בטיפולי דיקור ורפואה משלימה. נשים רבות מדווחות על כך שדיקור סייע להן להתמודד עם הבחילות בתקופת ההיריון, והגם שלא לכולן הוא עוזר, נראה שכדאי לתת לזה ניסיון.
- טיפול תרופתי אם אין ברירה – אם שום דבר אחר לא עוזר, ובהתבסס על כך שאת מקפידה על אורח חיים בריא ופעילות גופנית סדירה, יתכן שתוכלי לקבל מהרופא שלך מרשם לתכשיר ייעודי להקלה על הבחילות. להלן האפשרויות, אך אין לקחת אף אחת מהן ללא ייעוץ רפואי אישי:
- דיקלקטין – השימוש בדיקלקטין הנו רווח בקרב נשים הריונית הסובלות מבחילות קשות, אך הוא משרה שינה ולכן אין לבצע פעולות כמו נהיגה או נטילת תרופות אחרות תחת השפעתו.
- טרבמין – תרופה המסייעת גם היא בהתמודדות עם בחילות בהיריון, אך עלולה לגרום לטשטוש הראייה, תחושת ישנוניות ויובש באזור חלל הפה.
- פרמין – מוכרת גם היא בתחום הטיפול בבחילות, אך לאחר זמן ממושך בשימוש בה היא עלולה לגרום לרעידות.
- זופרן – מצריכה מעקב במהלך השימוש בה, מכיוון שבמקרים מסוימים היא עלולה לגרום לשיבושים בקצב הלב. לכן יש לבצע בדיקות דם כלליות באופן תכוף במהלך השימוש בה, וכן לעשות בדיקות אק"ג.
מה עושים במקרים ממש קשים של בחילות בהיריון?
במקרים חוזרים של הקאות כה מרובות עד להתייבשות, ניתן לקבל (בהמלצת רופא) טיפול בעזרת זריקות ו/או עירויי נוזלים. לעתים, יוחדרו לשק הנוזלים תרופות נגד הקאה ובחילה.
התערבות באמצעות סטרואידים אמנם פחות נפוצה, אך היא עשויה להידרש על ידי רופא במקרה שבו האישה מאבדת ממשקלה במהלך ההיריון. טיפול זה נעשה לתקופה קצרה, ורק באישור ובהמלצת הרופא המטפל.
אומפרזול ותרופות דומות ממשפחת מעכבי פרוטונים יומלצו על ידי רופא, אם האישה ההרה שלפניו מעידה על ריפלוקס חוזר. במצב שבו היא חשה שהמזון עולה מהקיבה אל הוושט, ומסב לה תחושת צריבה ובחילה, הוא עשוי להמליץ לה על תקופות ממשפחה זו המסייעות בהפחתת תסמיני הריפלוקס.
חשוב לומר, בהקשר הזה, שרוב הנשים שסובלות מבחילות, מצליחות להתמודד איתן בשיטות הטבעיות ואף להיפטר מהן במהלך ארבע עשר השבועות הראשונים להיריון. בחלוף הבחילות, התחושה הכללית צפויה להשתפר ויש לזכור זאת. כמו כן, חשוב להעניק לגוף את מה שהוא זקוק לו ולהקפיד על אכילה ושתיה נאותים, למרות הבחילה המציקה. במקרים בהם האישה ההרה נמנעת מאוכל ושתיה, היא מסכנת את עצמה ואת תינוקה. כל זאת צפוי להשפיע גם על תהליך ההחלמה מהלידה ומאזן הכוחות בגוף במהלכה ואחריה.
השינויים ההורמונליים שמשפיעים על מערכת העיכול ומתבטאים בבחילות והקאות, עלולים להתבטא גם באמצעות צרבות, שיבושים בתיאבון ועצירויות. מאז ומעולם נשים התמודדו עם כל אחת מתופעות אלו ביחד ולחוד. זכרי שיש בך כוחות, ובעצם – מדובר בעניין זמני וחולף, שבסופו תחבקי את התינוק/ת שלך ותתמלאי באושר שישכיח הכול.
בהצלחה!